Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Zoetermeer, hoofdvestiging Delft

Tip 1 zorg voor een afspraak met de loodgieter voordat u begint met stucwerk

Redactie zoetermeer-stukadoor.nl, 25 juni 2024
Gevlekte muur met beschadiging
Wees goed voorbereid op een bezoek van de stukadoor, lees hier wat u alvast kunt doen.

Prettig woningbezitters pakken graag uit met het stuccen van hun muren. Het aanbrengen van stucwerk resulteert in een egale en vlakke afwerking van uw muur, waardoor het de ideale basis vormt voor verdere afwerking met verf of behang. Het is weliswaar een tijdrovende klus die een goede voorbereiding vereist voordat u kunt starten met het stucen van de muur.

Het voorbereiden van dit werk kunt u makkelijk zelf doen!Een van de eerste en cruciale handelingen is het voorbereiden van de muur. Lees deze blog met 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u aan de slag gaat met het voorbereiden van de muur, is het verstandig om eerst uw woning voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur correct en volledig te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten weghalen. Het verdient aanbeveling deze handeling te laten verrichten door een loodgietersbedrijf, zo weet u zeker dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Zorg ervoor dat uw muur volledig onbedekt is

Dit is van toepassing op verschillende voorwerpen die aan de muur hangen of in de muur zijn geplaatst. Als de muur die u wilt stucen in een trapgat zit, wordt aangeraden om de trapleuning te verwijderen. Dan kan de stukadoor overal goed bij.

Als uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars bevat, is het verstandig om deze tijdelijk weg te halen. Hiermee voorkomt u dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op komt. Ter afsluiting, verwijder zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) zodat de stukadoors gemakkelijk kunnen bewegen.

Tip 3: Maak alles rondom de muur stuc-bestendig voor een optimale voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het van essentieel belang om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Hierdoor kan de stukadoor efficiënt aan de muur werken. In het geval dat meubels niet tijdelijk elders kunnen worden geplaatst, kunt u ze ook afplakken (raadpleeg tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat de muur compleet vrij is van items

Wilt u bepaalde delen van een kamer stucen? Vergeet dan niet om de randen van de muur af te plakken. Wilt u een stukadoor in dienst nemen, dan kunt u overleggen hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is van vitaal belang voor de garantie.

Om te voorkomen dat er veel stof vrijkomt tijdens het stucen van een muur, is het belangrijk om de vloer af te dekken. Bij meubels die niet verplaatsbaar zijn, kunt u in overleg met de stukadoor bepalen hoe u ze het beste kunt afdekken. Een plastic zeil met tape is ideaal voor het beschermen van de meubels.

Tip 5: Kies welke ondergrond geschikt is voor het stucen

Voordat u doorgaat met de voorbereiding, is het handig om te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Als u een kale muur heeft met schoonmetselwerk, dan is in eerste instantie een raaplaag vereist, en bij een muur op basis van gipsplaten moet u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aanbrengen. Een essentieel aspect bij het bepalen van welke voorstrijk nodig is, is het vaststellen van de ondergrond.

Tip 6: Een inspectie als voorbereiding op stucwerk voor uw muur

Voordat u begint met het klaarmaken van de muur voor stucwerk, is het raadzaam om eerst te controleren of de muur hiervoor geschikt is. Zo moet u er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle schade in de muur van tevoren gerepareerd is, maar ook dat alle mogelijke behangresten netjes zijn verwijderdZonder het uitvoeren van deze controles, kunnen er ongelijkheden ontstaan in het gestucte oppervlak na voltooiing.

Tip 7: Maak uw muur stofvrij

U kunt nu zelf aan de slag met het schoonmaken en stofvrij maken van de muur met behulp van een grote borstel. In het geval van extra fijnstof op de muur, is het handig om de borstel iets vochtig te maken. Met een vochtige borstel wordt stof beter opgenomen, waardoor de muur volledig stofvrij wordt.

Tip 8: Vetvrij maken

Na het volledig stofvrij maken van de muur, kunt u overgaan tot het ontvetten van de muur. Het is belangrijk om te beschikken over doekjes, warm water en ontvetter in huis. Meng de ontvetter met het warme water en bevochtig daarmee de doekjes.

De muur kan met deze doekjes worden gereinigd. Zorg dat u de doekjes goed uitwringt zijn, het is niet de bedoeling dat ze kletsnat op de muur komen. Let goed op welke hand u hanteert om de muur schoon te maken en welke hand al vies is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: U kunt zelf de optimale hechting van uw muur controleren

Als de muur helemaal klaar is kunt u de muur behandelen met een extra laagje om te garanderen dat het stucwerk blijft zitten. Wanneer u terugkijkt naar tip 4, zou u moeten weten welk soort ondergrond u heeft. Afhankelijk van de ondergrond, selecteert u een specifiek product om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het aan te raden om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) wordt geadviseerd om primer grondeermiddel te gebruiken. Overleg wellicht met een stukadoor over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Bij stucwerk is drogen van de muur van uiterst belang

Zodra u klaar bent met het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het essentieel om de muur voldoende te laten drogen. Wanneer de muur nog nat is of vocht vasthoudt, kan het zijn dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg ervoor dat dit enkele uren voor de stukadoor aankomt gedaan wordt, zodat u er zeker van bent dat alles goed op zijn plek blijft.

Tip 11: Professionele hoekbescherming voor een perfect stucresultaat op uw muur

Voordat u begint met stucen, is het een goed idee om hoekbeschermers te plaatsen als laatste voorbereidingstip. Wilt u dat het stucwerk perfect op de muur ligt? Dan is het verstandig hoekbeschermers toe te voegen. Wanneer u hoekbeschermers in de hoeken van de muur waarop gestuct wordt plaatst, blijft alles mooi en beschermd.

U moet dit minimaal 3 uur voor het stucen uitvoeren. Het is van belang om beschermers te kiezen die passen bij de dikte van de stuclaag. U heeft dunpleister hoekbeschermers nodig voor stuclagen onder de 3 millimeter, en dikpleister hoekbeschermers voor stuclagen vanaf 3 millimeter.

Heeft u hulp nodig van ons?

Volg deze nuttige tips om uw muur volledig voor te bereiden op stucen!Als u het lastig vindt of vragen heeft over stucwerk, aarzel dan niet om contact op te nemen!Neem voor eventuele vragen of het vastleggen van afspraken contact op met Ana Bouw via 015 666 7428.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7428 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!