Teamfoto Ana Bouw
Werkzaam in Zoetermeer, hoofdvestiging Delft

Advies voor het herstellen van kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel

Redactie zoetermeer-stukadoor.nl, 18 juni 2024
Muur met kapot stucwerk
Vind hier de beste tips om zelf stucwerk te repareren.

Met stucwerk als basis geniet u van mooie, egale muren die geschikt zijn om te schilderen of te behangen. Het is mogelijk dat grote temperatuurverschillen in de muur kunnen resulteren in scheurtjes in het stucwerk na verloop van tijd, wat niet gewenst is. U kunt gerust zelf de scheurtjes in het stucwerk thuis repareren. Ontvang in deze blog waardevolle tips en trucs om het stucwerk op een professionele manier te herstellen.

Een veelgebruikte methode om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is door vulmiddel te gebruiken. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen beschikbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en voorkeuren. Hier vindt u uitgebreide informatie over de verschillende opties van vulmiddelen en hoe u ze correct kunt toepassen om uw stucwerk weer netjes te maken.

Er bestaat een diversiteit aan vulmiddelvormen, bijvoorbeeld poeder, kant-en-klaar, sterk of flexibel. Informeer bij de bouwmarkt of een stukadoor voor aanbevelingen over de ideale keuze. Het is verstandig om ruim op voorraad te hebben, gezien het lastig is te bepalen hoeveel u nodig zult hebben.

Vulmiddel is ideaal als u lokale kleinere beschadigingen aan het stucwerk wilt repareren. Vóór de reparatie dient u de beschadiging voor te bereiden door afbladderende verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Voor dit type werkzaamheden kunt u het beste een plamuurmes gebruiken.

Smalle scheurtjes kunt u iets verder uitscheuren. Tip: gebruik hiervoor een V-vormige verfkrabber. Hierdoor kan het vulmiddel beter hechten aan het oppervlak waarop u werkt!Het is van belang dat u de omgeving rondom de scheur grondig schoonmaakt door te ontvetten en vrij te houden van stof.

Als u de beschadiging licht bevochtigt, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder absorbeert. Als u zorgt voor het type vulmiddel dat u hebt aangeschaft, bereidt u dit voor of legt u dit klaar voordat u de scheur vochtig maakt. Dat maakt u klaar voor direct gebruik.

Een handige manier om de scheur te repareren is door vulmiddel te gebruiken en dit aan te brengen met een plamuurmes. Door het mes goed langs de muur te schrapen, zorgt u ervoor dat de scheur helemaal vol is. Het is verstandig om na het vullen van de scheur met vulmiddel gelijk het overtollige materiaal weg te halen.

Zo zal het vulmiddel keurig drogen. Houd er rekening mee dat vulmiddel kan krimpen als het droogt. Misschien moet u de scheur 2 á 3 keer bijvullen.

Zodra alles volledig is opgedroogd, kunt u de laatste oneffenheden wegschuren totdat de muur weer strak is. Let op: vulmiddel kan af en toe anders opdrogen dan de rest van het stucwerk. Als u van plan bent de muur te verven, kan het zijn dat de verf anders uitdroogt. Vraag een stukadoor om advies voor de optimale aanpak.

Uw stucwerk weer als nieuw met een nieuwe pleisterlaag

Het gebeurt weleens dat uw stucwerk op diverse plekken in de muur ernstig beschadigd is. Als dat gebeurt, is het praktisch om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het verrichten van klusjes als deze, is pleister in poedervorm een praktische oplossing.

Op deze manier is het mogelijk om met behulp van de handleiding het pleister zelf te maken voor op de muur. Let goed op de handleiding en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, etc. hanteert, zodat u geen klonten krijgt en het pleister er mooi uit zal zien op de muur. Zo behoudt het pleister zijn goede uiterlijk op de muur en worden klonten voorkomen.

Eerst maakt u de beschadiging klaar voordat u aan de reparatie begint. Dat betekent dat u overtollige uitsteeksels en oneffenheden weghaalt en de muur schoonmaakt. Maak de hele muur ontvet en stofvrij voordat u begint met het aanbrengen van het nieuwe pleister.

Maak de muur strak en egaal door het pleister gelijkmatig over het oppervlak te verdelen met een plakspaan. Neem kleine hoeveelheden en verdeel het pleister gelijkmatig om oneffenheden te voorkomen. Egaliseer het pleister met een afstrijkmes om een egale afwerking van de muur te krijgen.

Het is noodzakelijk zorgvuldig te letten op welke beschadiging het is en op wat voor muurIn geval van grote schade is het essentieel om eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat de pleisterlaag wordt aangebrachtDaardoor wordt ervoor gezorgd dat het pleister goed blijft zitten op de muur

Na het opdrogen van het pleister, kunt u de muur schuren zoals u dat wilt. Dit is afhankelijk van de aanwezige oneffenheden op de muur. Als u behangt is een lichte schuurronde genoeg, voor verf moet de muur helemaal glas zijn geschuurd.

Uw stucwerk laten herstellen door een professional

U kunt de reparatie natuurlijk ook laten uitvoeren door een stukadoor, deze zal gegarandeerd het gewenste resultaat leveren. Als u nog vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere zaken, of als u graag een afspraak wilt maken, staan wij altijd voor u klaar!Indien u vragen heeft of een afspraak wilt maken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Ana Bouw via 015 666 7428.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 015 666 7428 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Ana Bouw

Of het nu gaat om het creëren van extra leefruimte, het renoveren van uw badkamer, het uitvoeren van timmerwerk of het verzorgen van schilderwerk, bij Ana bouw als staan we voor uklaar met onze expertise en toewijding. Dit doen we samen met u!